خجولی چیست؟

خانه » مقالات » خجولی چیست؟

آیا می دانید خجولی چیست؟

خجولی موضوع فوق العاده مهمی است که هر کسی به نوعی با آن ارتباط دارد. تا حالا برایتان پیش آمده که به شما بگویند که خجالت می­ کشی این کار را انجام دهی؟! یا در ابعاد گسترده تر، اینکه لقب خجالتی بودن به شما بدهند؟! ممکن است جوابتان مثبت باشد و اگر هم جوابتان منفی باشد، احتمالا در اطراف خود افرادی را دیده اید که این ویژگی ها را دارند.

به طور کلی، خجالتی بودن یا خجولی موضوع فوق العاده مهمی است که به خصوص در جامعه ایرانی خیلی شدید وجود دارد و اگر کمی رفتارهای مردم را مشاهده کرد، می توان به این موضوع پی برد که ما چه قدر جامعه خجولی هستیم!

اما عموما تعریف درستی از خجولی ارائه نمی شود. مثلا موضوع متداول این است که به افراد درونگرا، خجول گفته می شود که اشتباه بزرگی است و این موضوع ارتباطی به درونگرا و برونگرا بودن ندارد.

رفع خجولی-1

ببینیم اصلا درونگرا و برونگرا بودن به چه معنی است:

درونگراها انرژی خودشان را از درون می گیرند و ممکن است گاهی اوقات تصمیم بگیرند که به جای در جمع بودن، در تنهایی خودشان باشند و مثلا کتاب بخوانند. این افراد شاید ارتباطات کمی برقرار کنند و دایره دوستانی کمی داشته باشند، ولی این لزوما به این معنی نیست که نمی توانند ارتباط برقرار کنند و اگر لازم بدانند، حتما ارتباط قوی هم خواهند داشت.

برونگراها انرژی خودشان را از جمع می گیرند و ارتباطات زیادی می خواهند برقرار کنند و در اکثر اوقات از تنهایی فرار می کنند. این افراد را ممکن است کسی به عنوان خجول در نظر نگیرد و اگر به آنها خجول گفته شود، تعجب هم می کنند. چون معمولا کسانی که در جمع های مختلف زیاد صحبت می کنند را خجول که نمی دانند، حتی برچسب پررو بودن هم به آنها می زنند!

اما خجولی را نباید با درونگرا یا برونگرا بودن اشتباه گرفت و چه درونگرا باشیم چه برونگرا، در هر صورت ممکن است رفتارهای خجولی را داشتیم باشیم.

 تعریف درست خجولی :

 خجولی به رفتارهایی گفته می شود که هر کسی تعدادی از آنها را ممکن است داشته باشد که از آنها آگاه باشد یا کاملا ناآگاه و در نهایت این رفتارها باعث می شود که ما از موقعیت هایی فرار کنیم و نتوانیم درست عمل کنیم.

 

نشانه خجولی؟

برای اینکه متوجه بشویم که خجول هستیم یا نه، باید رفتارهای مختلف آن را شناسایی کنیم که آیا در ما وجود دارد؟
اگر یکی از رفتارهای زیر را داریم، باید رفع خجولی را جدی بگیریم:

  • از موقعیت های مختلف دائما فرار می کنیم. مثلا به هیچ وجه یکبار هم خودمون را شرایطی قرار نمی دهیم مثل: سخنرانی کردن، صحبت در جمع، ارائه دانشگاهی، شرکت در یک کلاس آموزشی و …
  • نمی توانیم حق خودمان را بگیریم و راحت می گذاریم حقمان خورده شود. مثلا در شرکتی هستیم که حتی چندین ماه حقوق نگرفتیم و هیچ چیزی نمی گوییم و هیچ اقدامی نمی کنیم.
  • از نه گفتن می ترسیم و نمی توانیم به اشخاص مختلف نه بگوییم و اینکه روش اشتباه برای نه گفتن انتخاب می کنیم. مثلا جایی که دوست نداریم برویم یا پولی که نمی خواهیم قرض بدهیم و هزاران مثال روزمره که باید به شکلی اصولی نه گفت.
  • از نه شنیدن به شدت می ترسیم و به خاطر همین، به هیچ وجه نمی توانیم برای درخواست کردن اقدام کنیم. مثل درخواست دوستی، درخواست شغلی و …

مقاله چگونه بر ترس از رد شدن غلبه کنیم؟ ترس از نه شنیدن

 

  • احساسات خودمان به اعضای خانواده یا دوستان را نمی توانیم ابراز کنیم. مثلا حتی بغل کردن پدر و مادر را هم خیلی از افراد مشکل دارند و یک عمر را با این خجالت سپری می کنند! یا همین طور گفتن اینکه «دوستت دارم»
  • تعارفات الکی داریم. مثلا با یک نفر آشنا هستیم به اسم تعارف، خیلی چیزها را نمی گوییم و یا اینکه یک سری کارها که درست است را انجام نمی دهیم و به خاطر همین بعدا به مشکلی می خوریم.
  • می گذاریم که دیگران راحت به ما توهین کنند. مثلا یک نفر در شرکتی کار می کند و چون یک فردی مافوق او وجود دارد، پس اجازه می دهد که آن فرد به او توهین کند تا اینکه شغلش را از دست ندهد.
  • در برخورد با جنس مخالف کاملا مشکل داریم. مثلا در کلاسی که می شود یک سوال از یک جنس مخالف پرسید و آن سوال هم به ما خیلی کمک می کند، از آن منصرف می شویم.

 

در نهایت همه این رفتارها باعث می شود که ما ضررهای زیادی کنیم و از زندگی لذت کافی نبریم.
فردی که نتواند حق خود را بگیرد، مطمئنا نمی تواند حس خوبی داشته باشد. یا فردی که می ترسد نه بشنود، خیلی از موقعیت ها را از دست می دهد و از مسیر موفقیت دور می شود.

رفع خجولی-2

چه قدر خجول هستید؟

حالا با توجه به موارد گفته شده، فکر می کنید کدوم رفتارهای خجولی را دارید؟ کدام موارد را فکر می کنید که خیلی عالی هستید و یا اینکه باید بیشتر تلاش کنید؟
هر کسی ممکن است در بعضی موارد مشکل خیلی اساسی داشته باشد و سال ها با آنها زندگی می کند. همچنین ممکن است که مشکلی اساسی نباشد ولی در عین حال، در آن زمینه ها خیلی حرفه ای عمل نمی کند.
در هر صورت اینکه به آگاهی برسید خیلی مهم است و پیشنهاد می کنم که در ارزیابی خودتان خیلی هم مثبت نباشید چون که معمولا ما در ارزیابی خود مشکل داریم و فکر می کنیم که خیلی بهتر هستیم!
در نهایت با بررسی که انجام دادید، از 1 تا 10 به خودتان یک نمره دهید. به معنی اینکه 1 ضعیف ترین و 10 قوی ترین در زمینه خجول نبودن است.
همچنین می توانید در زیر این مقاله، نظراتتان در مورد خجولی و نمره خودتان را بنویسید.
در مقاله های بعدی با ما همراه باشید تا در مورد موضوع فوق العاده مهم خجولی بیشتر بدانید و از راهکارهای ارائه شده نهایت استفاده را ببرید.

4/5 - (2 امتیاز)

4 دیدگاه

  1. سلام.خیلی ممنونم.درسته من به سختی مسیر توجه میکنم نه به اون فردی که قراره بشم.خیلی قشنگ توضیح دادین.ممنون که وقت گذاشتین.سپاس

  2. سلام.خیلی ممنون . بله درسته من خودمم خجالتی هستم. خانواده و اطرافیان هم خیلی دخیل بودن. خجالتی بودن شاید چیز ساده ای به نظر بیاد اما خیلی رو موفقیت واینده تاثیر داره. وقتی خجالتی باشی قدرت انتخاب و تصمیم گیری رو از دست میدی و دیگران تصمیم گیرنده میشن.وقتی خجالتی باشی به جاهایی کشیده میشی که خودت نمیخوای چون قدرت نه گفتن نداری.وقتی هم تلاش بکنی برای اینده بی فایده میشه چون ترس اجتماعی داری . تغییر دادن زندگی هم سخته چون یه عمر اینجوری بودی به 2 روز قابل تغییر نیست

    • سلام و احترام
      به نکته ی خوبی اشاره کردین این که تغییر زندگی سخته
      بله حقیقتا سخته و زحمت داره، به خاطر اینه که تعداد آدم های موفق و کسانی که تغییری توی زندگی شون به وجود میارن و قربانی دست روزگار نیستن کمه.

      تغییر سخته اما باید به این نکته هم توجه کنیم که بعد از تغییر و تحمل سختی هاش و پرداخت هزینه هاش تبدیل به چه کسی می شیم و چه زندگی جدیدی رو می تونیم تجربه کنیم.
      باید به این دقت کنیم که اگر امروز برای ایجاد تغییر توی زندگی مون اقدامی نکنیم، باقی مونده ی عمرمون چطور خواهد گذشت و تبدیل به چه کسی می شیم؟
      این که چه پتانسیل های بالای خوذمون رو شکوفا نمی کنیم، این که به خاظر خجالت چقدر از لذت های زندگی رو از دست می دیم.

      با تغییر تا آخر عمرتون چیز هایی به دست میارید که واقعا لذت بخشه، برای به دست آوردن این لذت هم باید زحمت کشید.

      ممنون از شما بابت ارسال این کامنت خوب در سایت ما.
      هر جا می خواهیم چیزی رو به دست بیاریم
      باید بهاش رو پرداخت کنیم
      بهای خیلی چیزهای با ارزش فقط پول نیست، بلکه سعی و تلاش و کوشش هم هست

      موفق و پیروز باشید.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *